Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014

Παρουσίαση βιβλίου «Η Ανάγνωση του Καβάφη»

Δημήτρης Δημηρούλης
Η Ανάγνωση του Καβάφη, Αθήνα: Εκδόσεις Gutenberg, 2014.
Στο Βιβλιοπωλείο "Γνώση" την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου και ώρα 8.30 μ.μ.
Ο Δημήτρης Δημηρούλης γεννήθηκε στην Αγιά, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές, πριν αναχωρήσει για μια διαδρομή που τον έφερε μακριά από την πατρίδα σε Πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Αμερικής και της Αυστραλίας για να επιστρέψει τελικά το 1992. Από τότε και έως σήμερα διδάσκει ιστορία και θεωρία της λογοτεχνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.
Το έργο του Δημήτρη Δημηρούλη είναι μεγάλο και πολυσχιδές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα δύο βιβλία του για τον Ροϊδη, τα δύο για τον Σεφέρη, τους δύο τόμους δοκιμίων, την έκδοση του Σολωμού και του Κάλβου, καθώς και τη συχνή παρουσία σου στον καθημερινό και περιοδικό τύπο. Στους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορήσει, από τις εκδόσεις «Gutenberg», το σύνολο του καβαφικού έργου σε δική του επιμέλεια. Ήδη από τις εκδόσεις «Τόπος» κυκλοφορεί και η δημοφιλής συλλογή δοκιμίων του με τίτλο Καβουρηδόν και Παραδρόμως που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2013.

***   ***   ***

Τα κείμενα που περιέχονται σε αυτό το βιβλίο  επιχειρούν να προσεγγίσουν από διαφορετικές προοπτικές το ζήτημα της «ανάγνωσης» του Καβάφη, ως ζήτημα καίριο αλλά μάλλον παραμελημένο από τους μελετητές του.
Η «ανάγνωση» νοείται με δύο τρόπους: πώς διαβάζει ο ίδιος ποιητής, καθιστώντας τις αναγνώσεις του υλικό της γραφής, και πώς τον διαβάζουμε εμείς, διαμεσολαβημένο πλέον από ένα τεράστιο ερμηνευτικό αρχείο
Η ιδιαιτερότητα του Καβάφη έγκειται στο γεγονός ότι υπήρξε ποιητής της βιβλιοθήκης. Στα περισσότερα ποιήματά του μοιάζει με αφηγητή που περιγράφει τη διαδικασία της ανάγνωσης βιβλίων, επιγραφών, επιτυμβίων, εφημερίδων, φωτογραφιών.
Πρόκειται για μια γραφή που απαιτεί, για την κατανόησή της, να εισέλθουμε στον λαβύρινθο της ανάγνωσης. Σε αυτή την απαίτηση φιλοδοξεί να ανταποκριθεί το παρόν εγχείρημα.

Οι φίλοι του βιβλιοπωλείου «Γνώση» θα έχουν την ευκαιρία να τον συναντήσουν, να τον ακούσουν και να συζητήσουν μαζί του στην παρουσίαση του βιβλίου του την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου και ώρα 8.30 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.