Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016

Παρουσίαση λευκώματος για την συντήρηση-αποκατάσταση της Ι. Μονής Αγίου Παντελεήμονος ΑγιάςΗ Μονή Αγίου Παντελεήμονα  της οποίας το καθολικό είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου, βρίσκεται έξω από την Αγιά, σε πλάτωμα του Κισσάβου με θέα προς τα νότια.

Η αρχική φάση της μονής τοποθετείται στην τελευταία φάση του Βυζαντίου, όταν ακόμη η περιοχή του Κισσάβου ήταν γνωστή ώς Όρος των Κελλίων εξαιτίας του πλήθους των μοναστηριών και των ασκηταριών. Η Μονή γνώρισε μία μεγάλη περίοδο ακμής από τον 16ο αιώνα- που σύμφωνα με στοιχεία τοποθετείται η ολοκλήρωση του καθολικού, η κατασκευή του τέμπλου, οι πρώτες τοιχογραφίες, λίγα χρόνια αργότερα η τοιχογράφηση του  παρεκκλησίου του Πύργου  και η ζωγραφική της τράπεζας-μέχρι τον 19ο αιώνα.  Διαλύθηκε το 1881,όπως όλες οι μονές της Αγιάς, και υπέστη πολλές φθορές εξαιτίας της εγκατάλειψης. Κατοικήθηκε εκ νέου τη δεκαετία του 1980 οπότε ανακτίσθηκε η δυτική πτέρυγα.
Αποτελεί μοναδικό μνημείο και δεν είναι υπερβολή ο χαρακτηρισμός του ώς «ιστορικό και αρχαιολογικό κλέισμα της Αγιάς» αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Συντηρήθηκε πρόσφατα μετά από ένταξη στο ΕΣΠΑ, με την επιστασία της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, και αποκαταστάθηκε το Καθολικό, ο Πύργος , και η Τράπεζα με τις τοιχογραφίες.
Το αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς που έγινε οδήγησε τους  πατέρες της μονής στην απόφαση να εκδοθεί τόμος-λεύκωμα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον εικονογραφικό διάκοσμο του καθολικού, με κείμενα και λεζάντες.  
Οι εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ  την υλοποίησαν.
Η παρουσίαση του λευκώματος θα γίνει την 
Τρίτη 12 Απριλίου στις 7.30 μμ. στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας
από την αρχαιολόγο Σταυρούλα Σδρόλια και 
τον εικαστικό Χρήστο Παπανικολάου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.