Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Ο Καβάφης ως τρόπος ζωής



Η Αντιδημαρχία Παιδείας και Νεολαίας του Δήμου Λάρισας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λάρισας, τον εκδοτικό οίκο GUTENBERG και το βιβλιοπωλείο «Γνώση», διοργανώνουν την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016, στις 7.30 μ.μ., στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, μια σημαντική εκδήλωση, όπου ο καθηγητής Δημήτρης Δημηρούλης θα μιλήσει με θέμα:

"Ο Καβάφης ως τρόπος ζωής"

Η ομιλία γίνεται με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του πολύ σημαντικού βιβλίου του καθηγητή «Κ. Π. Καβάφης, Τα ποιήματα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα», μια έκδοση υποδειγματική για την πληρότητά της, που φιλοδοξεί να ενταχθεί στο σώμα των καβαφικών εκδόσεων ως η πλέον σύγχρονη, πλήρης εκδοχή και εικόνα του καβαφικού έργου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων «Η πόλη που μαθαίνει», για τις οποίες η UNESCO ενέταξε με πρόσφατη απόφαση της την πόλη της Λάρισας στο Διεθνές Δίκτυο των πόλων που μαθαίνουν (Learning Cities), αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή για δικτύωση των φορέων που ασχολούνται με την δια βίου μάθηση, με στόχο την ουσιαστική παρέμβαση στην τοπική κοινωνία.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει σύντομη παρουσίαση του βιβλίου από τον Θωμά Μπεχλιβάνη, Δρ Φιλολογίας και Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο.

Τον συντονισμό θα έχει η Ιουλία Κανδήλα, Σχολική Σύμβουλος και μέλος του Δ. Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Λάρισας.


***   ***   ***

Ο Δημήτρης Δημηρούλης γεννήθηκε στην Αγιά της Λάρισας. Σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα και εκπόνησε το διδακτορικό του στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης. Έζησε και δίδαξε επί 12 συναπτά έτη στο εξωτερικό (1980-1992). Από το 1992 είναι Kαθηγητής στο Tμήμα Eπικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Διδάσκει ιστορία και θεωρία: της λογοτεχνίας, της ρητορικής, της γραφής και της ανάγνωσης.

Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία Tο Φάντασμα της Θεωρίας (1993), Eμμ. Pοΐδης, Aφηγηματικά Kείμενα (1995), O Ποιητής ως Έθνος (1997), O Φοβερός Παφλασμός. Kριτικό Aφήγημα για τα Tρία Kρυφά Ποιήματα του Σεφέρη (1999), Παραλλάξ. Σύμμεικτα για τη Λογοτεχνία και τη Γλώσσα (2002), Φάκελος Διονύσιος Σολωμός. Η Ανατομία ενός Εθνικού Θρίλερ (2003) Εμμανουήλ Ροϊδης. Η Τέχνη του Ύφους και της Πολεμικής (2005), Εμμανουήλ Ροϊδης, Η Πάπισσα Ιωάννα, Εισαγωγή – Επιμέλεια (2005), Δ. Σολωμός, Έργα, Εισαγωγή – Επιμέλεια - Σχόλια (2007), Α. Κάλβος, Ωδαί, Εισαγωγή – Επιμέλεια - Σχόλια (2009), Εμμ. Ροϊδης-Αγγ. Βλάχος, Η Διαμάχη για την Ποίηση, Εισαγωγή - Επιμέλεια (2011), Καβουρηδόν και Παραδρόμως: Μικρές σπουδές για το άθλημα της γραφής(2013), Κ. Π. Καβάφης, Ποιήματα. Δημοσιευμένα και Αδημοσίευτα, Εισαγωγή – Επιμέλεια - Σχόλια (2009), Εμμ. Ροϊδης-Αγγ. Βλάχος, Η Διαμάχη για την Ποίηση, Εισαγωγή - Επιμέλεια (2011)Μετέφρασε τα βιβλία των Thomas Pynchon, H Συλλογή των 49 στο Σφυρί (1986) και Harold Bloom, H Aγωνία της Eπίδρασης (1989).





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.