Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Νερό: Πηγή ζωής και Πολιτισμού - Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια ημέρα νερού

Οχτώ φορείς του νομού Λάρισας συνδιοργανώνουν επί μία εβδομάδα, από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου ως την Κυριακή 22 Μαρτίου, εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Hμέρας Nερού, σε μια κοινή προσπάθεια να αναδείξουν τη σημασία του νερού ως «πηγή ζωής και πολιτισμού» και να συμβάλλουν στην ενημέρωση και τον προβληματισμό για τη διαχείρισή του.
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε το 1992 στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και τη Διαχείρισή του. Το νερό ‘ο διάφανος χρυσός’ αποτελεί βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη κάθε ζωντανού οργανισμού. Όμως η επέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον και η αλόγιστη χρήση του νερού έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ποιότητα του νερού και στην αξιοποίησή του.
Οι φορείς που συμμετέχουν είναι: Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας ‘Κωνσταντίνος Κούμας’, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας (Δ.Ε.Υ.Α.Λ.), η ‘Δρυάς’, Σωματείο για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κισσάβου - Ελασσόνας, το Λαογραφικό Μουσείο Συκουρίου, το Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής Οικογένειας Συρμακέζη, ο Σύλλογος Φίλων Πηνειού και Παραποτάμιου Πολιτισμού και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων νομού Λάρισας.
Με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση μαθητών και πολιτών στην αειφορική διαχείριση του νερού και του περιβάλλοντος καθώς και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης, διοργανώνονται για μία εβδομάδα εκπαιδευτικά προγράμματα στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας ‘Κωνσταντίνος Κούμας’ από τους συνεργαζόμενους φορείς .Συγκεκριμένα σε προγραμματισμένες πρωινές επισκέψεις σχολείων, μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανακαλύπτουν έναν κόσμο γεμάτο νερό μέσα από πρωτότυπα, εκπαιδευτικά και βιωματικά προγράμματα και δραστηριότητες με θέμα το νερό. Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα συμμετοχής παιδιών 8-12 ετών στο απογευματινό πρόγραμμα της βιβλιοθήκης «O κύκλος του νερού στον κύκλο της ζωής» τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, ώρα 6μ.μ., καθώς και ενηλίκων στην προβολή του ντοκυμαντέρ «Ιερή Οικολογία» από το Σύλλογο Φίλων του Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού, την Πέμπτη 19 Μαρτίου, ώρα 6 μ.μ.
Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα οργανωμένης επίσκεψης και ξενάγησης μαθητών στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Συκουρίου στο Νερόμυλο του ιδρυτή Κίττα (Υπεύθυνος Μουσείου κ. Πράπας τηλ. 2410610221 και 2495051879) και οργανωμένης επίσκεψης, ξενάγησης και συμμετοχής μαθητών σε βιωματικό πρόγραμμα εξοικείωσης με παραδοσιακούς τρόπους χρήσης και εξοικονόμησης νερού στο χώρο του Μουσείου Θεσσαλικής Ζωής Οικογένειας Συρμακέζη στην Ελάτεια. (Υπεύθυνη Επικοινωνίας κ. Συρμακέζη τηλ.2495022262).
Την Τρίτη 17 Μαρτίου, ώρα 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο της ΔΕΥΑΛ, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με ομιλητές τον Δρ. Νικήτα Μυλόπουλο, καθηγητή του Παν/μίου Θεσσαλίας, τον Δρ. Κωνσταντίνο Συρμακέζη, καθηγητή του Ε.Μ.Π., τον κ. Κωνσταντίνο Οικονόμου, φιλόλογο, αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων νομού Λάρισας και την κα Ευαγγελία Βλαχοστέργιου, φιλόλογο, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου «ΔΡΥΑΣ». Η κρίση του νερού ως κρίση διαχείρισης και πολιτικής είναι το θέμα που θ΄αναπτύξει ο καθηγητής κ. Ν. Μυλόπουλος ενώ ο καθηγητής κ. Κ. Συρμακέζης θ’ αναφερθεί στα μέσα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος διαχρονικά για την αξιοποίηση του νερού στη ζωή του. Ο κ. Κωνσταντίνος Οικονόμου θα επιχειρήσει μια διαπολιτισμική προσέγγιση στο θέμα του νερού και η Ευαγγελία Βλαχοστέργιου θ’αναφερθεί στη θεοποίηση του νερού στη Μυθολογία και στην καθαρτήρια δύναμή του στη θρησκεία. Θα προβληθεί επίσης ολιγόλεπτο βίντεο του Συλλόγου των Φίλων του Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού.
Την Παρασκευή, ώρα 10 π.μ., θα βραβευτούν από τη ΔΕΥΑΛ σε ειδική τελετή οι μαθητές που είχαν λάβει μέρος στο διαγωνισμό φωτογραφίας, θα παρουσιαστεί το έντυπο που περιλαμβάνει τα βραβευμένα έργα και θα διαβαστούν από ηθοποιούς του θεσσαλικού θεάτρου οι βραβευμένες εκθέσεις του περσινού διαγωνισμού .Το φωτογραφικό υλικό θα εκτίθεται στο χώρο της ΔΕΥΑΛ όλη την εβδομάδα.
Τέλος, την Κυριακή 22 Μαρτίου διοργανώνεται εκδρομή στο Μάτι Κεφαλόβρυσου της Ελασσόνας με ξενάγηση από τον υπεύθυνο του Κ.Π.Ε. Κισσάβου Ελασσόνας κ. Σπύρο Αναγνωστάκη και γεύμα σε ταβέρνα της περιοχής. (τιμή συμμετοχής 10 ευρώ χωρίς το γεύμα). Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6977719838 και 2410-530509 (Κατερίνα Κόσσυβα)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.