Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Καβουρηδόν και Παραδρόμως - Μικρές σπουδές για το άθλημα της γραφής

του Δ. Δημηρούλη

Μια από τις πιο σημαντικές εκδόσεις του 2013 υπήρξε και αυτός ο τόμος με δοκίμια και μελέτες του Καθηγητή Δημήτρη Δημηρούλη. Γραμμένα με γλαφυρή γλώσσα και κριτική οξυδέρκεια τα κείμενα απευθύνονται τόσο στον ειδικό όσο και στον μη ειδικό αναγνώστη καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων της ευρωπαϊκής και της ελληνικής λογοτεχνίας. Συγκεκριμένα αναφέρουμε τις ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις του στο έργο των Ροϊδη, Καβάφη, Σεφέρη, Παλαμά, Βιζυηνού, Ρίτσου και Καρυωτάκη αλλά και τις στοχαστικές αναλύσεις του που αναφέρονται στον Νίτσε, στον Βίτγκενσταϊν, στον Μπέκετ, στον Πίντσον και στον Χάρολντ Μπλουμ.
Το ξεχωριστό στο βιβλίο αυτό είναι η πρωτοτυπία της σκέψης και της γραφής, πράγμα μάλλον σπάνιο στην εποχή μας. Όπως υπαινίσσεται ο ασυνήθιστος τίτλος ο Δημήτρης Δημηρούλης δεν ακολουθεί την πεπατημένη, αλλά πάει λοξά σαν τον κάβουρα, βγαίνει από τον κεντρικό δρόμο και ακολουθεί τους παράδρομους, για να ανακαλύψει φρέσκες ιδέες και να μας παρασύρει σε μια περιπέτεια όπου μας περιμένουν ωραίες εκπλήξεις και τολμηρές προτάσεις. Πρόκειται πράγματι για άθληση σε μια γραφή που έχει πολλά καινούργια πράγματα να πει και δεν διστάζει να αναμετρηθεί με πολιτιστικά κατεστημένα και επιστημονικά ιερατεία. Όπως σημειώνει ο ίδιος, ο αναγνώστης του βιβλίου «μπορεί να χρειαστεί να περπατήσει σαν τον κάβουρα. Λοξά και παραδρόμως. Όχι συντεταγμένα αλλά καβουρηδόν. Καλείται επομένως να ξεκινήσει τη δική του περιπέτεια, τη δική του άθληση στην ανάγνωση: ως συνταξιδιώτης με δαγκάνες».

Ο Δημήτρης Δημηρούλης γεννήθηκε στην Αγιά Λάρισας, εκεί ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, πριν αναχωρήσει για μια μακρόχρονη διαδρομή που τον έφερε μακριά από την πατρίδα σε Πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Αμερικής και της Αυστραλίας για να επιστρέψει τελικά το 1992 στα πάτρια εδάφη. Από τότε και έως σήμερα διδάσκει ιστορία και θεωρία της λογοτεχνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.
Το έργο του Δημήτρη Δημηρούλη είναι μεγάλο και πολυσχιδές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα δύο βιβλία του για τον Ροϊδη, τα δύο για τον Σεφέρη, τους δύο τόμους δοκιμίων, την έκδοση του Σολωμού και του Κάλβου, καθώς και τη συχνή παρουσία σου στον καθημερινό και περιοδικό τύπο. Θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς μελετητές της ελληνικής λογοτεχνίας.

Στη Λάρισα θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του κ. Δ. Δημηρούλη "Καβουρηδόν και Παραδρόμως. Μικρές σπουδές για το άθλημα της γραφής" με διοργανωτές το Τμήμα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Λάρισας, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το βιβλιοπωλείο Γνώση» την Πέμπτη 28/11/2013 και ώρα 20.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Προϊστάμενος του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, σχολικός σύμβουλος κ. Θ. Μπεχλιβάνης και ο ίδιος ο συγγραφέας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Λάρισας κ. Ελένη Φανάρα. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν το συγγραφέα, να τον ακούσουν και να συζητήσουν μαζί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.