Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Πέμτπη συνάντηση μαθημάτων αρχαίας ελληνικής σκέψης

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013 στα πλαίσια των «Μαθημάτων αρχαίας ελληνικής σκέψης», θα γίνει η πέμπτη διάλεξη με ομιλητή τον κ. Θωμά Μπεχλιβάνη και θέμα:

Η έννοια του «τραγικού» στο αρχαίο ελληνικό δράμα

Η εισήγηση θα ακολουθήσει στην ανάπτυξή της τους εξής άξονες:
  • «Τραγικό» και «δραματικό»: δυο έννοιες αλληλένδετες αλλά διαφορετικές.
  • Το «τραγικό» ως αντίληψη και στάση ζωής πριν από τη γέννηση της τραγωδίας. Η σκιά της αρχαϊκής εποχής και ο Ηρόδοτος.
  • Η συγκρότηση της έννοιας του «τραγικού» στο πλαίσιο της γέννησης του δράματος και της τραγωδίας. Οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες.
  • Η έννοια και του νόημα του «τραγικού» στην πρώιμη φάση της τραγωδίας. Ο Αισχύλος.
  • Η εξέλιξη της έννοιας του «τραγικού». Αισχύλος, Σοφοκλής και Ευριπίδης. Ταυτίσεις, αποκλίσεις και ανατροπές σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Παραδείγματα και αναφορές: οι τρεις Ηλέκτρες (οι «Χοηφόροι» του Αισχύλου και οι «Ηλέκτρες» των Σοφοκλή και Ευριπίδη).
  • Η έννοια του «τραγικού» στα νεώτερα χρόνια. Η παρακαταθήκη της τραγωδίας και η  παιδευτική σημασία της σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει μια σύντομη αναφορά στο ευρωπαϊκό θέατρο και σε όψεις του «τραγικού» στη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία.
Για την τεκμηρίωση των απόψεων που θα διατυπωθούν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του θέματος, θα παρατεθούν και θα αναλυθούν αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες, από την «Ποιητική» του Αριστοτέλη και από μελέτες νεώτερων και σύγχρονων ερευνητών και στοχαστών.  

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗ
Ο Θωμάς Μπεχλιβάνης γεννήθηκε στον Πλατύκαμπο της Λάρισας το 1954. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και από το 1979 υπηρετεί στη Μέση Εκπαίδευση. Το 2007 έγινε Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων στο Ν. Καρδίτσας και από τον Νοέμβρη του 2010 μέχρι σήμερα είναι Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε. της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας.
Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών για τη Γλώσσα, υπό την εποπτεία του καθηγητή Χρήστου Τσολάκη, και μέλος της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου «Θεματικοί κύκλοι για το Λύκειο».
Είναι διδάκτωρ της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα της διδακτορικής του διατριβής: «Ο “θάνατος” στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη».
Δίδαξε «Νεοελληνική και Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία», «Ποίηση και Θέατρο» και «Μουσειακή εκπαίδευση» στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, στο Πρόγραμμα Επαγγελματικής και Ακαδημαϊκής Αναβάθμισης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης, δίδαξε Ιστορία του Αρχαίου Δράματος στα σεμινάρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. – «Θεσσαλικό Θέατρο» το 1990 και 1991.
Είναι Επιμορφωτής και υπεύθυνος προγραμμάτων του ΠΕΚ Λάρισας από το 1994. Συμμετείχε σε όλες τις μορφές Επιμόρφωσης μέχρι σήμερα, ενώ τα θέματα της επιμορφωτικής του δράσης επικεντρώνονται στη διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων, στις νέες μεθόδους διδασκαλίας και στα νέα βιβλία, στα νέα Προγράμματα Σπουδών, στη χρήση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία, στην αξιολόγηση του μαθητή και του εκπαιδευτικού έργου, στο «προφίλ» του σύγχρονου εκπαιδευτικού, στη διαχείριση προβλημάτων στην τάξη κτλ.
Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε πολλά συνέδρια και σεμινάρια με θέμα την Εκπαίδευση, τη Γλώσσα, την Ιστορία, την Νεοελληνική και την Αρχαία Γραμματεία, ενώ πλήθος άρθρων και εισηγήσεών του έχουν δημοσιευθεί σε Πρακτικά Συνεδρίων, σε περιοδικά (όπως ο Φιλόλογος, η Φιλολογική, η Νέα Εστία, οι Σημειώσεις, τα Μικροφιλολογικά της Κύπρου κτλ) και στον αθηναϊκό και τοπικό τύπο της Λάρισας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.