Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Τρίτη συνάντηση μαθημάτων αρχαίας ελληνικής σκέψης

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου θα γίνει η τρίτη διάλεξη στα πλαίσια των «Μαθημάτων αρχαίας ελληνικής σκέψης», με ομιλητή τον κ. Δημήτρη Τζωρτζόπουλο και θέμα «Φιλοσοφία και Πολιτική στον Πλάτωνα». Τα μαθήματα διεξάγονται στον χώρο του βιβλιοπωλείου Γνώση, Ανθίμου Γαζή 21, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων ν. Λάρισας και την συνδρομή του περιοδικού «Φιλοσοφείν».

Ο κ. Δ. Τζωρτζόπουλος έχει σπουδάσει κλασική, βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία καθώς και φιλοσοφία– στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και στα Πανεπιστήμια του Μονάχου και του Βύρτσμπουργκ της Γερμανίας. Είναι Δρ. Φιλοσοφίας με περαιτέρω εξειδίκευση στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία –ιδιαίτερη έμφαση στον Πλάτωνα– και στη νεότερη ευρωπαϊκή φιλοσοφία με ιδιαίτερη έμφαση στον Χέγκελ και τον Χάιντεγκερ.
Είναι Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων του Ν. Φθιώτιδας και προϊστάμενος του τμήματος επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Διδάσκει φιλοσοφία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συγγραφικό έργο:
Ι. Μετάφραση, σχολιασμός, ανάλυση των έργων του Χέγκελ:
  • Φαινομενολογία του πνεύματος τ. Ι-ΙΙ, εκδόσεις Δωδώνη.
  • Επιστήμη της Λογικής τ. 2, εκδόσεις Δωδώνη.
  • Επιστήμη της Λογικής τ. 3, εκδόσεις Παπαζήση.
  • Επιστήμη της Λογικής τ.1, εκδόσεις Νόηση.
  • Ποιος σκέπτεται αφηρημένα; Εκδόσεις Gutenberg.
ΙΙ. Μελέτες για τη φιλοσοφία του Χέγκελ:
  • Ο Χέγκελ και η κατανοητική σκέψη, εκδόσεις Δωδώνη.
  • Η εγελιανή άσκηση της φιλοσοφίας, εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα.
ΙΙΙ. Για τον Πλάτωνα:
  • Εισαγωγή στη φιλοσοφία του και
  • Μετάφραση, σχολιασμός, ανάλυση των διαλόγων: Λάχης–Λύσις, εκδόσεις Ζήτρος.
ΙV. Για Χάιντεγκερ:
  • Περί αλήθειας, περί πολιτικής, περί τεχνικής, εκδόσεις Ηριδανός.
V. Πάνω από εξήντα άρθρα στα πιο έγκυρα φιλοσοφικά περιοδικά [ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα] πάνω στην αρχαία και τη νεότερη ευρωπαϊκή φιλοσοφία.
VI. Εργασίες του για Πλάτωνα, Χέγκελ, Χάιντεγκερ βρίσκονται σε εκδοτική εξέλιξη από τους πιο πάνω εκδοτικούς οίκους.

Περίληψη της διάλεξης
1. Συζητείται η ουσία της φιλοσοφίας όχι ως ένα τυχαίο θέμα, αλλά ως ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να ευτυχεί το άτομο και να ευδοκιμεί η πολιτεία. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας φιλοσοφικής συζήτησης αναδεικνύεται ο πολιτικός ρόλος της φιλοσοφίας για μια χρηστή διακυβέρνηση, πέραν της ιδιοτέλειας και της διαφθοράς της επαγγελματικής πολιτικής.
2. Μια διακυβέρνηση, μέσα από την άσκηση της αληθινής φιλοσοφίας, χωρεί πέρα και πάνω από εξουσιαστικές αντιλήψεις και πρακτικές: μάχεται κυριολεκτικά για την επικράτηση της δικαιοσύνης και της πολιτικής αρετής. Τότε μόνο συμβαίνει να αποκαθίσταται η χαμένη τιμή της πολιτικής.
3. Το όλο πλατωνικό εγχείρημα της ιδανικής πολιτείας και κοινωνίας έχει ιδιαίτερη σημασία για τις εποχές μας, γιατί επιτρέπει στον καθένα να διαγιγνώσκει τις εγγενείς αδυναμίες των σύγχρονων μορφών διακυβέρνησης, να υψώνεται πάνω από τις φθονερές σκιαμαχίες των μικρόνοων συντεχνιών και να οραματίζεται με λόγο και έργο το αληθινά σωστό και δίκαιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.